Ecosed

Presentació

En les societats complexes com la nostra, assistim, en la seva òptima organització, a un canvi de paradigma, passant del sistema cartesià, basat en relacions causa-efecte, a un sistema sistèmic, multicausal, global i agregatiu, en què es poden intercanviar els rols entre causes i efectes. Lògicament, el concepte de defensa com a continent i el de protecció com a contingut es troben immersos en aquests canvis. La defensa és la base de la seguretat, primera necessitat de tot ésser viu. Tot animal posposa totes les seves necessitats fins que no assoleix un grau suficient de seguretat per poder satisfer-les.

A nivell fisiològic, sovint parlem de les nostres “defenses”: limfòcits, immunoglobulines, anticossos… Tenir un bon “sistema defensiu” és essencial per a la vida, per tal que aquesta es pugui desenvolupar plenament. Destinem energia i esforços fisiològics a mantenir aquest sistema, que actua “amb silenci i sense que en siguem conscients”.

A nivell sociològic, cal recordar que, en els seus inicis, la sociologia es va anomenar “fisiologia social” (Saint-Simon), i va ser Auguste Comte qui va encunyar el terme “sociologia”. Com a fisiologia, requereix també les seves pròpies defenses per mantenir la societat com un cos organitzat, garantint les seves possibilitats, tant individuals com col·lectives. Avui dia, el concepte de defensa és sistèmic, multilateral i agregatiu. A més, està inclòs en un marc superior que l’engloba: el de protecció, un atribut que constitueix la base de la seguretat. Per això, protecció, seguretat i defensa formen una unitat que, encara que estructuralment diferenciada, funcionalment és compartida i fusionada. Els compartiments estancs es van acabar al segle passat. En concret, l’Exèrcit, la Policia, la Salut Pública, els Bombers, la Protecció Civil i el Voluntariat entren en ressonància sinèrgica, multiplicant la seva eficàcia quan s’integren o es coordinen cap a un objectiu comú. Això queda demostrat en situacions d’emergència. Només falta la ciutadania, que, a més de pagar impostos per mantenir el sistema, té el dret de participar-hi, d’acord amb la seva vocació, formació i capacitat.

ECOSED considera que el concepte modern de defensa és el de protecció, que inclou, per descomptat, la defensa clàssica, però també la seguretat en les seves diferents formes: policia, protecció civil, bombers, emergències mèdiques i sanitàries, i voluntariat, adscrit a organitzacions ja existents o de nova creació, segons el desenvolupament d’aquest nou model.

ECOSED considera que hi ha quatre àmbits professionals que formen part del primer nivell de protecció: judicatura, emergències, exèrcit i policia.

El segon nivell el conformarien les ONG, i el tercer nivell, la pròpia ciutadania, moguda per l’empatia i la solidaritat.

Alhora, la confluència de les institucions titulars de la defensa amb d’altres que n’incrementen l’eficàcia és indispensable per obtenir resultats. ECOSED aposta per aquestes sinergies, començant per una actualització real, tant en el fons com en la forma, de la comunicació sobre què significa, ofereix i exigeix una defensa seriosa d’un país modern. També per la creació d’espais on compartir experiències, ensenyaments i expectatives amb tota la població, especialment amb els joves, els voluntaris civils i les persones que han deixat la vida productiva a nivell econòmic, però són altament productives a nivell d’experiència, sobretot si les mou una vocació de servei, un esperit solidari i un estil de vida contrari a la ociositat i a l’entreteniment superficial.

ECOSED és una filosofia i un model, alhora que una invitació a incorporar la seguretat a la vida, considerant la protecció com el resultat d’un esforç encertat, mitjançant la confluència sinèrgica dels àmbits institucionals, industrials, professionals, comercials, tecnològics, formatius, culturals i de voluntariat.

A continuació, exposem la seva estructura dinàmica i els seus eixos funcionals.

Orbitals

Creació d’un Parc Científic i Tecnològic de Seguretat i Defensa a partir d’empreses que compleixin els requisits específics per poder-s’hi instal·lar. Diverses universitats estan disposades a tutelar-lo.

Dissenyar i dinamitzar un clúster d’empreses vinculades a la seguretat i la defensa. Aquest clúster estarà format per empreses que tenen en el sector de la seguretat o la defensa el seu “core business”.

L’avantatge que se’ls ofereix és la pròpia d’un espai temàtic que aglutini tots els interessos i necessitats que puguin sorgir en matèria de seguretat i defensa. Lògicament, les noves tecnologies permetran disposar d’espais virtuals i de simulació, així com de videoconferències i accés a catàlegs virtuals de productes i serveis.

Disseny i implementació d’un outlet que tingui com a objectiu l’adquisició i la venda al detall i a l’engròs de productes provinents d’excedents militars, amb l’excepció de les armes, i centrant-se inicialment en roba, complements, equipaments, etc., així com vehicles d’interès per al mercat civil, com ara camions, caps tractors, vehicles d’orugues, motocicletes i vehicles tot terreny.

Creació del Campus de Seguretat i Defensa IESDE d’ECOSED. Aquest Campus té com a objectiu agrupar ensenyaments que actualment no s’imparteixen, establir convenis amb universitats, dissenyar càtedres de Seguretat i Defensa i, si escau, formalitzar els convenis pertinents amb l’Administració. El Campus establirà diferents acords amb universitats de referència, i es dissenyaran inicialment quatre nivells de formació:

Fase 1: Cursos monogràfics sobre seguretat i defensa.

Fase 2: Sol·licitar i impartir, si escau, la creació ex novo d’una formació professional (FP1 i FP2) en seguretat i defensa. Tècnic en Seguretat-Defensa.

Fase 3: Grau en Seguretat i Defensa.

Fase 4: Disseny i docència de cursos d’Extensió Universitària, de Postgrau, Màster i Doctorat en seguretat i defensa.

Disseny i desenvolupament d’un espai polifuncional orientat a la formació teòrica i pràctica que requereix tot servei de rescat professional, des d’un punt de vista sanitari en entorns especials: aquàtic, subaquàtic, aeronàutic, de muntanya, espais confinats, etc. Conveni establert amb l’IEM (Institut d’Estudis Mèdics) https://iem-emergencia.com/.

La formació és específica, mitjançant cursos monogràfics teòrico-pràctics, i també s’impartirà formació a mida, adaptada al lloc de treball de cada professional, tant si és sanitari com si no ho és.

Generació de convenis ad hoc amb federacions esportives, directament o indirectament vinculades a l’àmbit de la seguretat i la defensa.

A través de les federacions es promouran tant competicions com entrenaments i cursos de formació, ja sigui d’iniciació o de perfeccionament en el seu àmbit competencial específic.

Activitats indoor i outdoor, teambuilding, bootcamps, pista americana, gimnàs, recorreguts de footing senyalitzats i protocol·litzats, i rocòdrom. Aquestes activitats es promouran com a finalitat en si mateixes, o com a mitjans o instruments de cohesió de grups, o com a eina per superar crisis vinculades a les relacions humanes en l’àmbit empresarial. Es podran organitzar accions tant des de l’òptica del coaching com des d’una visió de supervivència com a experiència i emoció.

Espai familiar (parcs infantils i juvenils, oci familiar compartit). Aquest orbital té com a finalitat oferir espais perquè les famílies amb els seus fills puguin compartir oci i restauració familiar. També incorporarà espais infantils adequats per a la formació en seguretat viària, així com per a la formació del criteri ecològic per a infants, joves i adults.

Espai de restauració i allotjament com a complement de totes les activitats generades, que inclourà un restaurant amb diferents nivells de servei, menús per a esportistes i famílies, cafeteria, així com parcs amb barbacoes i zones d’oci.

Pel que fa a l’allotjament, es construiran o s’adequaran (segons la ubicació final) les instal·lacions existents per acollir un espai de pernoctació a diferents nivells: professional, familiar, grupal, esportiu i individual.

Psicologia clínica i psiquiatria traumatològica per exposició a la violència (situacions de guerra, terrorisme, delinqüència, violència de gènere, segrestos, assetjament laboral, etc.). Aquest orbital es configura a partir de tres eixos:

  1. Terapèutic: orientat al diagnòstic i tractament de la persona traumatitzada.

  2. Rehabilitador: destinat a la reinserció social de les persones traumatitzades un cop finalitzat el tractament.

  3. Preventiu:
    a. De prevenció inicial del problema, és a dir, formant i dotant de recursos totes les persones exposades a violència psicològica: militars, policies, seguretat privada i persones en situació de risc.
    b. De reforç de la personalitat, per tal d’elevar el seu llindar de fragilitat.

Publicitat i comunicació estratègica en seguretat i defensa. ECOSED incorporarà una agència especialitzada en publicitat i comunicació en seguretat i defensa, ja que, a més, al seu Espai Corporatiu reuneix experts en comunicació sensible i estratègica.

Creació d’un servei d’“incubadora” de projectes, així com d’un “viver” d’empreses en l’àmbit de la seguretat i la defensa. L’incubadora de projectes actuarà com una plataforma que permeti assolir tres objectius seqüenciats: contrastar amb experts, seleccionar les prioritats i afavorir el desenvolupament dels projectes mitjançant convenis amb les principals escoles de negocis i facultats universitàries.

El “viver” d’empreses pretén acompanyar aquells projectes ja iniciats en l’apartat anterior (“incubadora de projectes”) o bé aportats per actors externs, i que, un cop seleccionats i contrastats per un equip d’experts, podran instal·lar-se al Parc Científic, Clúster i/o Campus d’ECOSED.

Creació d’un parc de geografia i arqueologia històrico-militar, enfocat a investigar, analitzar, registrar i preservar les restes bèl·liques i militars del passat. Es preveu l’elaboració d’un catàleg amb la definició de la localització, itineraris per zones, àmbits i temàtiques, estructura, dimensions i funció de cadascuna de les construccions o objectes.

Seguretat i Defensa: una realitat en la vida quotidiana. Aquest orbital es vehicula a través dels següents eixos:

• Museïtzar de manera interactiva, aprofitant les noves tecnologies per transmetre els conceptes de seguretat i defensa al llarg de la història.

• Afavorir la informació sobre seguretat i defensa per a empreses i particulars, investigant les seves necessitats i oferint solucions de mercat. Traslladar a les empreses centrades en la seguretat civil les necessitats dels ciutadans (prèvia investigació objectiva al respecte).

• Procurar apropar la seguretat i la defensa a la ciutadania, principalment mitjançant estratègies formatives i preventives.

• Generar el “portafoli” de seguretat del ciutadà.

• Realitzar investigacions prospectives sobre les necessitats i expectatives dels ciutadans en relació amb la seguretat i la seva defensa.

La societat actual no resulta atractiva per als joves. Un 38% d’ells no tenen ocupació laboral. La selectivitat universitària no es preocupa per la vocació. Aquesta s’ha convertit en un luxe reservat a uns pocs privilegiats… Els joves es troben davant d’un doble codi: teòricament són el futur de la societat, però des de les Administracions se’ls fa coresponsables d’un sistema que ni els té en compte ni els escolta.

Per contra, molts joves —massa— s’emancipen tard, viuen amb sous miserables (els “afortunats” que en tenen), han rebut una formació globalment qüestionable (informe PISA), i la transmissió de valors és mínima.

La tolerància social davant de comportaments incívics és extrema; això genera un greu problema de límits, de responsabilitat i de cultura de l’esforç.

L’entreteniment, o la pèrdua de temps, les realitats virtuals, el món de les xarxes socials, i l’estètica com a vehicle de comunicació es trasllada al cos, amb tatuatges i pírcings que no diuen res, descontextualitzats…

L’anomenat “art urbà” es centra en música rap, grafits i tags… Per tot això, ser jove avui dia és tot un repte.

Conceptes com l’honor, el servei, l’autosatisfacció obtinguda en fer el que s’ha de fer —i no sempre el que es vol—, la dignitat com a essència de l’ésser humà, el respecte per un mateix i pels altres, per l’ecologia i pels dictats d’una consciència treballada i, per tant, crítica, formada i lliure, que permet tenir criteris que vagin més enllà de les simples opinions, són fonamentals per a la filosofia d’ECOSED.

Des dels Codis de Cavalleria, passant pel Bushidō, l’amor cortès i el valor de la paraula donada, la civilització occidental —nascuda de les herències clàssiques de Grècia i Roma—, va aportar, la primera, l’ètica; i la segona, el dret, entre moltes altres virtuts i coneixements, sense oblidar el cristianisme, la tradició i herència del qual recorden tots els campanars de totes les ciutats i pobles d’Europa.

Tradició i avantguarda han de conjugar-se amb respecte i reconeixement. Recordem que el passat, en el seu temps, fou futur; i que el present és només un interval entre tots dos.

Als joves els deixarem el món, del qual seran responsables durant un temps fins que el traspassin a les noves generacions… però també els llegarem uns valors, a partir dels quals seran causa o conseqüència, subjecte o objecte.

L’opció òptima l’escollim nosaltres; després, seran ells qui l’hauran de millorar sempre, per tal d’evolucionar o desaparèixer… En sociobiologia com en dret, el desconeixement de la llei no eximeix del seu compliment, amb la diferència que la primera no contempla cap altra alternativa que l’execució del que dicta.

Des d’ECOSED som receptius amb aquells joves que vulguin explorar els valors fundacionals del nostre llegat vital, i que compartim plenament.

ECOSED centra la seva filosofia en desenvolupar un Clúster de Seguretat i Defensa de manera sinèrgica i integrada, on conflueixin indústries i professionals. Creiem que la protecció, en la seva interpretació actual, ha de conjugar i superar els estrictes límits divisoris entre seguretat, defensa i emergències.

Simultàniament, a causa de l’escissió existent entre vocació, formació, professió i ocupació, podem constatar que la vocació és la qualitat menys valorada pel nostre sistema educatiu (la selectivitat universitària ni tan sols la contempla…). Sovint, per la seva manca de reconeixement, una persona amb una vocació determinada ha d’adquirir, si pot i ho desitja, una formació que no té cap relació amb aquesta. Posteriorment, el mercat laboral, en la seva peculiar “selectivitat per a la vida”, pot ignorar-la per exigències de l’oferta i la demanda, de manera que la professió —és a dir, l’activitat laboral esperada com a resultat de la formació— es converteix en un atribut que no troba el seu encaix en la realitat, i l’ocupació esdevé “l’última ràtio” econòmica, ja sigui per a la subsistència, ja sigui per a la millora social i econòmica.

D’aquella seqüència ideal i fructífera en què la vocació actua com a motor de la formació, i aquesta com a base de la professió, projectada socialment i econòmicament a través de l’ocupació, passem a la crua realitat de persones que no han pogut realitzar-se, i per a les quals el voluntariat es presenta com l’única oportunitat.

La vessant de valors d’ECOSED vol oferir, a totes aquelles persones que comparteixen una vocació dins del marc ampli de la protecció i que participen d’una cultura de servei cívic, un espai on canalitzar les seves aptituds i actituds vocacionals.

ECOSED treballarà per construir aquesta gran plataforma de voluntariat dins del sector ampli de la protecció, tant en el seu propi espai com canalitzant-lo cap a institucions i organitzacions on convergeixin els interessos dels voluntaris amb els valors d’ECOSED.

Bons professionals que no han pogut canalitzar la seva vocació: jubilats que “ningú no jubila”, amb experiència, constància i voluntat, amb ganes de compartir, i persones que han descobert en una etapa de la seva vida la seva vocació autèntica; tots ells, sense distinció, poden —i ens agradaria que ho fossin— ser els nostres “Senior members”…

Qui som

Ecosed està format per un nucli de professionals i empresaris d’un àmbit pluridisciplinari. Reunim una visió teòrica i pràctica orientada al present, però amb una clara vocació prospectiva.

President
Dr. Francesc Xavier Altarriba

Gerent
Dra. Rosmarie Cammany

Convenis i col·laboradors institucionals