Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Política de Cookies . Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.

Blog

Juliol 2014

Juny 2014

Campus especialitzat per als Operatius de Protecció Personal (CP)

Juny 2014

ECOSED I ADI SPAIN RISK CONSULTING organitzen a Barcelona un campus especialitzat per als Operatius de Protecció Personal (CP).

Els mòduls impartits durant els set dies del campus tenen com a objectiu ampliar i reciclar la formació dels Escortes Professionals (homes i dones), i perfeccionar els seus coneixements i habilitats en les tasques determinades.

La idea del Campus a llarg termini és repetir aquesta trobada de forma periòdica amb la fi, a part de la formació de perfeccionament i reciclatge, d'intercanviar experiències entre els professionals del sector i desenvolupar les relacions professionals i personals a nivell internacional.

Com a instructors, ponents i convidats assistiran els professionals amb àmplia experiència internacional en Protecció Executiva i en Zones d'Alt Risc.

 

http://www.adispain.com/bodyguard-camp/

Resenya: ¡Matadlos! Quién estuvo detrás del 11-M y por qué se atentó en España.

Juny 2014

Com a Director del Departament d'Anàlisi del Terrorisme i del Crim Organitzat de ECOSED, tinc el gran plaer d'oferir aquesta ressenya del prestigiós professor Fernando Reinares, el qual tindrem la fortuna que sigui un dels ponents per a les “II Jornades sobre Seguretat, Terrorisme i Geoestratègia” que tractaran sobre les “Estratègies de la Unió Europea enfront del terrorisme” que estem organitzant i tindran lloc a l'octubre a Madrid.

 

¡Matadlos! Quién estuvo detrás del 11-M y por qué se atentó en España. 

Galàxia Gutenberg/Cercle de Lectors. Barcelona, 2014. 320 pàgines. 18,50 €

 

El fatídic 11 de març de 2004 no solament va acabar amb la vida de 191 persones i va ferir a més de 1.800, sinó que també va dividir a la societat espanyola d'una manera gairebé irreconciliable, alimentada per teories de la conspiració (algunes absurdes) sobre la implicació o no yihadista en l'atemptat així com la interpretació com a resposta a la intervenció espanyola a l'Iraq o per influir sobre les eleccions del 14 de març.

Encara que en aquests deu anys s'han publicat multitud de llibres i anàlisis que han intentat en major o menor mesura explicar qüestions relacionades amb aquell atemptat, cap aconsegueix la claredat interpretativa d'aquesta obra de recent aparició. I segons es pot intuir en la lectura del llibre per al seu autor, el professor Fernando Reinares, no ha estat una tasca ni molt menys fàcil. La recerca duta a terme per l'autor durant cinc anys, confirma que la decisió d'atemptar es va prendre al desembre de 2001 a Pakistan, a la ciutat Karachi, més d'un any abans que s'envaís l'Iraq, la qual cosa rebat la idea que els seus autors no eren terroristes yihadistes o que si l'eren es tractava d'una cèl·lula totalment independent. Aquesta decisió va partir d'un yihadista que no va ser detingut en la desmantelació de la xarxa d'Al-Qaeda a Espanya o xarxa d'Abu Dahdah i que va ser un dels impulsors de la cèl·lula de l'11-M: Amer Azizi. Aquest individu pretenia venjar-se cometent un atemptat en sòl espanyol. A més segons es desgrana en el llibre, aquesta determinació de Azizi va ser ratificat en una reunió celebrada al febrer de 2002 a Istanbul, a la qual assisteixen delegats del Grup Islàmic Combatent Marroquí (GICM) així com del Grup Islàmic Combatent Libi (GICL). En aquesta trobada, i a causa de la pèrdua de bases i infraestructures que han sofert a Afganistan, es decideix traslladar la yihad allà on resideixen els seus membres, en aquest cas, Espanya i més concretament la seva capital, Madrid.

L'obra es divideix en dues parts; una primera titulada “Xarxa terrorista de l'11-M: origen, components i formació” que tracta de desentranyar el més que difícil mapa del yihadisme a Espanya, començant per l'assentament de xarxes yihadistes als anys 90 i explicant-nos amb detall la formació de la cèl·lula de l'11-M, la implicació de cada component així com l'evolució. La segona part, “La connexió Al-Qaeda: venjança, oportunitat i estratègia” ens explica detalladament les relacions de la cèl·lula de l'11-M amb la xarxa terrorista Al-Qaeda, tirant a baix teories com que els responsables de l'atemptat van ser uns “moritos de Lavapiés” sense cap relació amb l'organització terrorista Al-Qaeda. A més interessant és que el llibre ens expliqui com podria haver estat un “segon 11-M”, aquesta vegada l'any 2008 i com a escenari el metro de Barcelona i que afortunadament va ser impedit per les Forces de Seguretat espanyoles.

Bé és cert que Reinares ha tingut un accés privilegiat a documentació quasi impossible d'aconseguir pels que ens considerem estudiosos en la recerca del terrorisme yihadista. Entre aquesta documentació informes de la Comissaria General d'Informació (l'encarregada de la recerca dels delictes de terrorisme yihadista dins de l'àmbit del Cos Nacional de Policia), sentències judicials, i altres documents reservats d'intel·ligència de països com EUA, entrevistes amb els serveis secrets de Pakistan i Líbia, també amb antics membres de cèl·lules yihadistes. Si bé, això no és obstacle perquè el llibre present una coherència molt difícil de dur a terme amb tanta informació, ja que estem parlant de 575 notes al final del document, a més d'un índex onomàstic molt útil per localitzar qualsevol dels noms que estan relacionats amb la intricada trama de l'11-M.

El professor Reinares adverteix al final del llibre que si tot això va poder succeir va ser a causa de la combinació de desajustaments judicials, el desconeixement sobre el nou terrorisme internacional del ministeri públic, la inadequada legislació, la insuficient cooperació intergovernamental, però també a la no denuncia des del propi món del culte islàmic d'actituds que podien anunciar accions violentes.

En definitiva és un llibre totalment imprescindible per a qualsevol lector que vulgui saber com es va maquinar el pitjor atemptat esdevingut en la història del nostre país.

Óscar Pérez Ventura

Director del Departament d'Anàlisi del Terrorisme i del Crim Organitzat de ECOSED

Ecosed participa com a institució adscrita al Programa del Centenari de la Primera Guerra Mundial

Febrer 2014

 

ECOSED (Espai Corporatiu de Seguretat i Defensa) participa com a institució adscrita al Programa del Centenari de la Primera Guerra Mundial, organitzat per l'Imperial War Musem, en el qual, ECOSED ha creat diversos projectes en col·laboració amb l'IWM per dur a terme la difusió dels actes del Centenari de la Gran Guerra.

The First World War Centenary Partnership

http://www.1914.org/